Baby's en boeken

Misschien vindt je lezen met baby's en dreumesen lastig; ze trekken aan het boek, laten je niet uitpraten, zitten niet stil... Geef niet op!

Baby's luisteren graag naar stemmen. Zodra de baby je stem herkent, vindt hij het extra fijn als je tegen hem praat of een liedje zingt. 

Al begrijpt een baby de woorden niet, hij geniet van het ritme, de melodie en de klank van je stem. Het geeft een gevoel van veiligheid. 

Door veel met baby's te praten en liedjes te zingen, leren ze de klanken herkennen. Dit herkennen van klanken vormt de basis van hun taal-ontwikkeling.

Met baby's hoef je een boek niet van A tot Z te lezen. Het samen genieten met een boek op schoot staat voorop. 




De letterlijke tekst is niet belangrijk, je kan kort benomen wat er op de plaatjes te zien is. Zo werk je aan een goed voorleesklimaat, waarin kinderen merken dat het fijn is om samen naar een boek te kijken. 

Met de dreumesen kan je deze momenten stap voor stap uitbreiden.

Baby's kijken graag naar dingen die bewegen. Heel interessant is jouw mond, terwijl je zingt of praat. 

Geef de baby nog meer om naar te kijken. Heel simpel: als je een boek over eenden voorleest, laat dan bijvoorbeeld een bad eend zien. 

De baby hoort steeds het woord 'eend', ziet de plaatjes in het boek en de bad eend. Hierdoor leert een baby dat er verband is tussen de woorden en de dingen: een spectaculaire stap in de ontwikkeling! 

Dreumesen gaan weer een stap verder, ze zeggen de woorden na.

Baby's onderzoeken alles door het voelen, liefst met de mond. Onhandig bij het voorlezen? 

Zet een mand met babyboekjes neer: kleine boeken van stof en van plastic. De baby's kunnen zelf pakken, kijken en voelen. Jij zit erbij en benoemt wat je in de boeken ziet. 

Dit is ook voorlezen! Geef de dreumesen hard kartonnen boeken en benoem wat je op de plaatjes ziet. 

Je zal versteld staan: op een dag zit er een dreumes hardop te lezen.

Met al deze activiteiten werk je aan de taalontwikkeling. Kinderen doen ervaringen op met boeken en kunnen zelf met boeken aan de slag. 

Een volgende stap is dat ze letters in boeken ontdekken. 

Dit noemen we 'ontluikende geletterdheid'. Het is de basis voor het lezen en schrijven!