Grenzen stellen in de opvoeding
De opvoeding van kinderen is en blijft een interessant onderwerp omdat iedere ouder hier een andere kijk op heeft!
Je kent tenslotte je eigen kind het beste en je handelt altijd uit liefde. Dat neemt niet weg dat opvoeden altijd even makkelijk is.
Dit artikel is een samenvatting. Meer lezen? Kijk dan op de site: psychologie magazine
Consequent en duidelijk zijn is noodzakelijk voor de ontwikkeling van een kind. Maar grenzen stellen in de opvoeding is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Nee zeggen tegen kinderen is moeilijk, want het is nooit leuk om vervelend te moeten zijn tegen iemand van wie je houdt.
Bovendien is vaak niet duidelijk wat de beste aanpak is voor grenzen stellen in de opvoeding. Kun je bijvoorbeeld je dochtertje haar toetje ontzeggen, terwijl dat het enige is wat ze wél opeet?
Hoewel ouders misschien denken dat ze hun kroost een plezier doen door toe te geven aan al hun wensen, blijft het tegenovergestelde van waar: het schept juist verwarring en onzekerheid.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die te weinig grenen krijgen, impulsief zijn en bovendien weinig zelfvertrouwen hebben.
Nog belangrijker, kinderen vinden het helemaal niet fijn om de regie in handen te hebben.
Dat is duidelijk te zien in de opvoedprogramma's op televisie, waarin kleine krengetjes met grote willetjes hun ouders tot wanhoop drijven.
Uiteindelijk willen ze helemaal niet lastig zijn en willen ze het hun ouders naar hun zin maken en lief gevonden worden.
Maar zonder grenzen is het niet duidelijk wanneer ze het goed of fout doen. Vervelend gedrag betekent vaak dat kinderen aan hun ouders vragen: waar ligt de grens?
Positieve formuleringen werken beter dan negatieve. In plaats van "Niet op de straat lopen!" kun je beter zeggen: "Op de stoep lopen." Of "Niet aan de lamp komen" kun je vervangen door: "Laat de lamp maar staan".
Het woordje 'niet' heeft geen fijne werking op kinderen. Laat vooral horen welk gedrag je wel graag wilt zien.
Hoe moeilijk het misschien in het begin ook is om consequent te zijn, één ding is zeker: het geeft rust en duidelijkheid. Voor ouders én kinderen.