Voedzame tussendoortjes

Jong geleerd is oud gedaan! Dat geldt zeker voor het aanleren van gezond eten en drinken. Maar wat is eigenlijk gezond?

Wat zijn verantwoorde tussendoortjes en gezonde traktaties? 

Tussendoortjes zijn bij voorkeur voedzaam en gezond. Fruit en snackgroenten zijn dan ook de beste keuze.

Ze zijn rijk aan goede voedingstoffen en bevatten weinig calorieën. Bovendien kun je er eindeloos mee variëren. Let wel op hoe je het aanbiedt.

Zo kunnen kinderen onder vier jaar zich verslikken in een hele noot, snacktomaat, druif, radijsje of aardbei. Snijd deze voor de jongsten in de lengte door.

Maar er is keuze genoeg! Voorbeelden van gezonde tussendoortjes zijn:

  • Rauwkost: worteltjes, snoeptomaatjes, komkommer, radijsjes, paprika, bloemkool
  • Fruit van het seizoen zoals appels, peren, aardbeien, pruimen, nectarines, ananas, meloen
  • Maïswafels
  • Volkoren beschuiten en crackers van bijvoorbeeld tarwe, spelt, quinoa of boekweit
  • Schaaltje magere of halfvolle naturel yoghurt of -kwark met havervlokjes of lijnzaad en vers fruit
  • Kinderhandje met gedroogde vruchten (zonder toegevoegde suikers): appeltjes, dadels, vijgen, cranberry's, mango of abrikozen

Feit of fabel:

PINDAKAAS EN AVOCADO BEVATTEN VEEL SLECHTE VETTEN

Fabel: avocado bevat veel oliezuur. Dit is een onverzadigd vet. Onverzadigde vetten zijn gezond, in tegenstelling tot verzadigde vetten.

Als een kind avocado eet, krijgt het dus goede vetten binnen. Hetzelfde geldt voor 100% pindakaas en notenpasta. Als er geen suiker en zout aan is toegevoegd, is dit een gezond broodbeleg.

Pinda's en noten bevatten namelijk veel onverzadigd vet. Let op! Aan veel potten pindakaas is wél zout en suiker toegevoegd, check dus altijd het etiket.

MARGARINE EN HALVARINE ZIJN BETER DAN ROOMBOTER:

Feit: De boterhammetjes van kinderen tot vier jaar kun je het beste smeren met zachte margarine uit een kuipje.

Daar zitten veel goede onverzadigde vetten in die kinderen in de groei goed kunnen gebruiken. Kinderen boven de vier jaar mogen ook halvarine op brood.

Zij hebben wat minder vet nodig. Roomboter is sowieso geen gezonde keuze, want het bevat veel meer verzadigd vet dan margarine en halvarine

SUIKER IS NIET BETER OF SLECHTER DAN ZOETSTOF

Feit: Normaal gebruik van suiker kan geen kwaad. Datzelfde geldt voor (producten met) zoetstof. Zorg er wél voor dat de kinderen niet te veel zoetigheid binnenkrijgen, dit kan zorgen voor overgewicht en tandbederf.

IN EEN PLAK KAAS ZIT WEINIG ZOUT

Fabel: In plakjes kaas of smeerkaas zit veel zout. Geef het daarom liever niet aan kinderen onder de vier jaar: hun nieren kunnen het zout nog niet goed verwerken.

Gelukkig zijn er genoeg soorten kaas die baby's en jonge kinderen wel mogen: mozzarella, hüttenkäse of zuivelspread. Probeer maar eens!

VRUCHTENSAP IS HEEL GEZOND

Fabel: In vruchtensap zit veel suiker. Net zoveel als frisdrank, zo'n zeven klontjes per glas! Het maakt niet uit of het versgeperst is of uit een pak.

Ook maakt het niet uit dat het natuurlijke suikers zijn (die dus van nature inde sinaasappel zitten) of dat ze later zijn toegevoegd: suiker blijft suiker. Je kunt beter de hele sinaasappel eten: daar zitten ook nog vezels in.

En je doet er langer over, waardoor je sneller een vol gevoel hebt. Zo krijgt een kind niet ongemerkt te veel calorieën binnen.

Geef dus in plaats van vruchtensap liever water plus twee stuks fruit per dag.