Nieuw in Oosterhout: Yoga
09 november 2020 

Nieuw in Oosterhout: Yoga

Vanaf maandag 26 oktober stelt collega Joyce zich bijna iedere dag anderhalf uur beschikbaar als yogadocente op locatie Oosterhout.

In kleine groepjes verplaatsen de kinderen zich naar de yoga ruimte. Hier liggen matjes en gaan ze allerlei oefeningen doen.

Het yoga-uurtje is bedoeld voor de kinderen vanaf ongeveer 3 jaar. De kinderen worden om de beurt van de groep gehaald en in kleine groepjes van 4 á 5 kindjes gaan we naar de yoga ruimte.

Hier ligt voor ieder kindje een eigen matje waar ze op mogen liggen. We starten het yoga-uurtje altijd met een vast ritueel, waardoor het herkenbaar is voor de kinderen.

Het ochtendritueel ziet er als volgt uit: we slapen, worden langzaam wakker en we rekken ons uit. Eerst maken we een voor een onze vingers wakker.

We hebben hier de duim, wijsvinger, middelvinger, ringvinger en pink. Als we deze één voor één benoemd hebben gaan we onze handen, armen, voeten en benen losschudden.

Daarna natuurlijk heel ons lichaam. We springen en maken een rondje. Zo, wij zijn wakker en zeggen goedemorgen tegen elkaar.

Als we elkaar allemaal begroet hebben of het goede morgen liedje hebben gezongen gaan we weer verder met ons ochtendritueel.

We poetsen onze tanden, springen even onder de douche. Voelen jullie de druppeltjes op je hoofd? Als we onszelf goed gewassen hebben krijgen we allemaal een doekje om af te drogen.

Daarna schieten we in onze kleren en kijken we even naar buiten of we ook een jas nodig hebben. Vervolgens pakken we allemaal onze rugzak en mag ieder kindje iets kiezen wat hij/zij mee wil nemen naar de dierentuin.

Als we er helemaal klaar voor zijn gaan we in de bus zitten.

We zingen het liedje de wielen van de bus en rijden zo naar de dierentuin. "Hee, in de verte zie ik de dierentuin al."

We krijgen allemaal een entreekaartje en die moeten we, als we uitgestapt zijn, bij de kassa inleveren.

Daarna gaan we over de moeilijke en gevaarlijke wiebelbrug naar de dieren toe. Maar pas op!! Als je naast de brug stapt, sta je in het water en heb je natte voeten. "Kijk daar!! Ik zie de olifanten."

We gaan er naartoe. "Wauw wat zijn ze groot zeg! Kunnen wij ook z’n lange slurf maken van onze handjes?"
 "En jeetje wat heeft die giraf een lange nek. Kunnen wij ons ook zo groot maken? Ga maar eens op je tenen staan en steek je armen in de lucht. Kun je nu ook de blaadjes van de bomen eten net als de giraf? Probeer het maar eens."

Spelenderwijs komen we zo langs allerlei dieren in de dierentuin. We leren over de dieren en we doen er leuke oefeningen en opdrachtjes mee.

Als we een paar dieren hebben gehad gaan we weer met de bus terug naar Pluk de Dag. Dat was leuk zeg. Tot de volgende keer.

Dan gaan we weer andere dieren ontmoeten. 

Kinderyoga is een goede manier om een kind met stress en spanning te leren omgaan. Het doel van yoga is om je lichaam en geest in balans te brengen.

Tijdens een yogasessie voer je oefeningen uit die je energie en kracht geven. Hierdoor voel je je ontspannen, minder gestrest en zit je beter in je vel.

Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Kinderyoga heeft een gunstig effect op de ontspanning, motoriek, het zelfvertrouwen en het concentratievermogen.

Ook stimuleert het de fantasie en creativiteit.

Reactie plaatsen