Wat geef je nou wel en niet aan je kinderen? Wat zijn gezonde keuzes en wat kun je beter laten staan?
Vandaag bespreken we de do's en don'ts omtrent de lunch.
Vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf. Het zijn bewerkte vleesproducten: daar zit vaak veel verzadigd vet en zout in.
Als je kinderen toch vleeswaren op brood wilt geven, kies dan voor de minder vette en zoute soorten, zoals kip- of kalkoenfilet, ham of boterhamworst.
Gelukkig zijn er genoeg lekkere vega-alternatieven voor op brood.
- Notenpasta en pindakaas met 100% noten of pinda's (zonder suiker en zout toegevoegd)
- Zelfgemaakte hummus
- Een gekookt eitje
- Hüttenkäse of (light) zuivelspread
- Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer , paprika, avocado, banaan, appel en aardbei
- Zelfgemaakte groente- en fruit-spreads (geen suiker en zout toevoegen)
DO: Wat zijn gezonde keuzes?
VOLKORENBROOD OF BRUIN BROOD
Hier zitten lekker veel vezels in. Vezels zijn nodig voor een goede darmwerking en spijsvertering. In volkorenbrood zitten de meeste vezels.
ZACHTE MARGARINE
Jonge kinderen krijgen vaak te weinig goede vetten binnen. Daarom is het goed om bij kinderen tot 4 jaar altijd een beetje zachte margarine op brood te smeren. In zachte margarine uit een kuipje zitten juist veel goede onverzadigde vetten.
In halvarine zitten ook de goede vetten, maar het bevat minder calorieën. Op het etiket kun je zien hoeveel vet een kuipje zachte margarine of halvarine bevat. Kies voor kinderen tot 4 jaar voor die met het meeste vet.
GROENTE EN FRUIT, GEPRAKT OF IN KLEINE STUKJES
Groente en fruit zijn altijd een gezonde keuze: ze zitten vol met vitamines, mineralen en vezels. Groente of fruit op brood is een gezond alternatief voor zoet beleg.
Denk aan plakjes banaan, aardbei, appel, peer, tomaat, komkommer of paprika, of een eigengemaakte groentespread. Of geef eens een groentesoep als lunch.
HARTIG MAGER BELEG
Denk aan ei, hüttenkäse, zuivelspread, notenpasta of pindakaas met 100% noten of pinda's zonder toegevoegd zout of suiker, vis, zelfgemaakte hummus of bonenspread zonder zout.
MET MATE:
ZOET BELEG, ZOALS VRUCHTENHAGEL, APPELSTROOP EN (HALVA)JAM
Zoet beleg staat niet in de Schijf van Vijf. Hierin zit veel (toegevoegd) suiker. Honing geef je pas vanaf 1 jaar, omdat het besmet kan zijn met een bacterie waar jonge kinderen erg ziek van kunnen worden.
MINDER VETTE EN MINDER ZOUTE VLEESWAREN ZOALS KIPFILET, HAM, BOTERHAMWORST EN KALKOENFILET
Minder vette en minder zoute vleeswaren zoals kipfilet, ham, boterhamworst en kalkoenfilet.
Vleeswaren zijn bewerkt vlees en staan niet in de Schijf van Vijf. Magere en minder vette vleeswaren hebben de voorkeur boven vettere en zoutere varianten.
DON'T: Wat kun je beter niet geven?
ZOET BELEG MET VEEL TOEGEVOEGDE SUIKERS EN/OF VEEL VERZADIGD VET
Met name de chocolade varianten, zoals chocoladepasta.Dit type zoet beleg levert veel suiker en ongezond verzadigd vet. En deze inname willen we juist beperken.
(SMEER)LEVERWORST
(Smeer)leverworst bevat veel vitamine A. Een teveel daarvan kan schadelijk zijn voor kinderen. Een te grote inname kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid.
Bij kinderen jonger dan 4 jaar raden we daarom af om (smeer)leverworst en paté op de boterham te geven. Voor kinderen boven de 12 jaar en volwassenen zijn (smeer)leverworst en paté weekkeuzes.
De veilige hoeveelheid per dag loopt langzaam op naar de veilige hoeveelheid voor volwassenen (3.000 microgram per dag).
PRODUCTEN VAN RAUW VLEES
Producten van rauw vlees, zoals filet americain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar. Rauwe of voorverpakte gerookte vis. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Jonge kinderen zijn daar extra gevoelig voor.
(SMEER)KAAS
Gewone (smeer)kaas bevat te veel zout. De nieren van jonge kinderen kunnen nog niet veel zout aan. Hüttenkäse en zuivelspread kan wel worden gegeven.