Simpel moestuinieren
25 september 2020 

Simpel moestuinieren

Met de handjes in de aarde wroeten, zaadjes in de grond stoppen, zien hoe ze ontkiemen en wachten tot groenten de juiste kleur en grootte hebben om te oogsten.

Van een moestuin kunnen kinderen veel leren. Ze gaan er zelfs beter van eten als ze weten hoe groente groeit. Moestuinieren hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.

Richting de herfst wordt het tijd om de moestuin winterklaar te maken.

De kunst is om te weten welke plantjes de vrieskou overleven en welke niet. Sommige plantjes slapen onder de grond en komen in de lente ineens weer boven terwijl in de wintermaanden de plant boven de grond helemaal verdwijnt.

De worteltakken onder de grond houden dan hun kracht. Er zijn ook plantjes die kaal worden, maar in de winter weer blaadjes krijgen, zoals tijm.

Rozemarijn behoudt zelf in de winter het blad. Bij peterselie is het een verrassing of hij de winter overleeft, dat hangt af van hoe koud de winter is. Er zijn ook echte winterplanten, zoals winterpostelein.

Die kun je nu zaaien, zodat je daar inde winter van kunt oogsten. Het is een heerlijke, kindvriendelijke sla vanwege de zachte structuur en smaak.

Je kan ook alvast planten zaaien voor volgend jaar. Fruitstruiken hebben bijvoorbeeld een paar jaar nodig om meer te gaan produceren.

Het is daarom slim om alvast in de herfst struikjes blauwe bes, framboos of bramen aan te schaffen en een mooi plekje te geven. In de winter kunnen ze dan alvast goed wortelen.

En wat een verrassing als volgend jaar dan ineens heerlijke vruchten verschijnen!  Van de bladeren van de bramen en frambozen kun je ook nog eens lekkere thee maken.

Je kan de grond in de winter voeden door te 'mulchen'. Als straks in de herfst de laatste groente en vruchten zijn geoogst, kan de grond worden afgedekt met mulch: bladeren, plantenresten of houtsnippers.

Een eenvoudige manier om de grond te voeden is het strooien van mosterdzaad. Dit kan gewoon geel zaad uit de supermakrt zijn, het liefst biologisch.

Hier groeit al gauw mosterdblad uit, dat voedingsstoffen uit de grond opneemt. In de winter sterft het af en geeft het als mulchlaag voeding aan de grond.

Zo houdt het alle voedingsstoffen aan de oppervlakte.

Hebben jullie thuis ook een moestuintje? En zo ja, wat staat daar bij jullie in?



Reactie plaatsen